Kako nam kosmos utiče na život?

Astrologija poznaje dvanaest horoskopskih znakova a svaki od njih poseduje određene osobine, potencijale i kapacitete. Pa će tako osobe rođene u znaku ovna biti vatrene i tvrdoglave, vodolije bi bile humane, inovativne ali ne preterano emotivne, device su perfeksionisti koji maštanje smatraju luksuzom, a jarac bi se mogao opisati kao ambiciozan, odgovoran ali sujetan.

Prema tome bi čitav ljudski rod imao dvanaest tipova ličnosti sa svojim pripadajućim karakternim osobinama i to bi bilo tako samo zato što su se rodili u određenom vremenskom trenutku u toku godine. Tako gledano, osobine svakog čoveka nisu njegov vlastiti izbor, već nešto što mu rođenjem pripada ili ne pripada.

Takvo viđenje još znači da čoveku ne prpada potencijal svih mogućih osobina, vrlina ili mana, već samo nekolicina. U tom slučaju prijateljski, poslovni, porodični, partnerski i svi drugi odnosi, poslovni uspesi, zanimanje, interesovanja bili bi predodređeni u velikoj meri. Možemo reći da onda celokupan život i kvalitet življenja zavisi od toga.

Tokom odrastanja, deca od svojih najbližih mogu čuti o tome kakva su, kakve ih osobine krase, koje su im mane i vrline, kom zodijačkom znaku pripadaju, a kako još nemaju izgrađene kognitivne sposobnosti spremna su da poveruju u to što im okolina govori o njima samima i da se sa tim i identifikuju. Astrologija je jedan od vrlo čestih segmenata vaspitavanja dece kroz koje se deca nesvesno poisitovećuju sa pripadajućim znakom, te će i kasnije tokom života zaista i ispoljavati sve ili bar veći deo osobina svog horoskopskog znaka kao svoje sopstvene.

Šta je zapravo važno da znamo s tim u vezi? Sve osobine ljudi, smatrali ih vrlinama ili manama su opšte ljudske i svakom čoveku potencijalno pripadaju podjednako, a koliko će stvarno biti njihove zavisi od toga koje će razvijati. Kako čovek koji se identifikuje sa vodolijom ne bi bio u situaciji da pati zbog toga što ga okolina ne razume jer emocije ne ispoljava, ili čovek-devica ne bi uzalud trošio svoje vreme i energiju da bude savršen kada to i nije moguće, važno je raditi baš na onim osobinama koje su karakteristične za neki drugi astrološki profil a za koje veruje da mu ne pripadaju. Time se postiže višestruko zadovoljstvo. Preuzima se odgovornost za sebe, svoje ponašanje i razmišljanje, povećavaju kapaciteti za sve aspekte života, otkrivaju do tad nepoznati potencijali, a time povećava sveukupni kvalitet života.

One thought on “Kako nam kosmos utiče na život?

  1. Hehehe, s obzirom da proučavam astrologiju godinama mogu da kažem samo da su stvari ipak šire. Naravno da mi pripadne muka kada me neko pita u kom znaku sam rođena, pošto tu odmah dolazi do glupog šabloniziranja. Šta ću, izbegavam da kažem i znak i podznak da se ljudi ne uplaše odmah. 😀 Generalno, nisam ni za, nisam ni protiv, ali npr. natalna karta može da bude sasvim solidan pokazatelj nekih mogućosti, baš kao i stranputica u životu pojedinca i mnogo čega još. Svakako ne sudbine ili nečega što je zapečaćeno. Na neki način i vi ste se dotakli toga u tekstu. I dok ovo pišem odmah mi se nadovezala Jungova tipologija ličnosti. Dakle, ne mnogo šira, svega 16, a ipak ima i tu istine ako čovek iskreno odgovori na sva postavljena pitanja.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.