Perfekcionizam – vrlina ili mana?

Želja za savršenim postoji koliko i ljudski rod. Rođena je iz nesavršenosti samog čoveka. U želji da se pomiri sa sopstvenom nesavršenošću često će se truditi da dosegne savršenstvo tako što će pokušati da napravi savršeni obrok, savršenu zgradu ili savršeno umetničko delo. Ponekad će želeti da i sam bude savršen, pa će zato sve što radi raditi sa tom mišlju. Savremena kultura podstiče perefkcionizam i smatra ga jednom od najznačajnijih vrlina.

Ako želimo da kupimo auto, a ne razumemo se naročito u to, tražićemo nekog majstora koji će nam u tome pomoći. Majstor koji je perfekcionista može biti zaista koristan jer će videti apsolutno sve. Poslodavac će radije zaposliti nekoga za koga smatra da je perfekcionista jer je moguće da će posao obavljati sa neverovatnom tačnošću. Ali, kako perfekcionizam kao osobina utiče na čoveka kog ta osobina ,,krasi“ i kako ona utiče na njegov život?

Ako uzmemo u obzir to da savršenost ne postoji, da je nije moguće biti savršen niti je moguće nešto savršeno uraditi onda je prilično jasna sva uzaludnost perfekcionizma. To je praktično Sizifov posao. Uhvatiš se u koštac sa nečim, radiš ga temeljno, posvećuješ pažnju najsitnijim detaljima, provedeš mnogo vremena kako bi to nešto završio i kada dođeš do kraja to nije savršeno. Ako sam ne primećuješ da je nesavršeno, neko će to sigurno primetiti. I šta onda? To više nema vrednost?

Perefkcionista gori od želje da nešto učini savršenim, bije bitku koja je unapred izgubljena. Ali sa kojim ciljem?

Savršenstvo je imperativ koji smo naučili, tako što nas je neko tome naučio, na to nas primoravao ili smo to sami usvojili kao kriterijum. Kada decu ne pohvalimo za četvorku jer je jedino petica dovoljno dobra, ili smatramo da je pismeni rad za 5- budući da sadrži jednu grešku, ili dete tri puta vratimo da svoj krevet namesti jer je prethodna dva puta uočljiv nabor na posteljini, vrlo je verovatno da će izrasti u perfekcionistu.

Perfekcionista troši izuzetno mnogo vremena, energije, volje i emocija, dakle sve što ima kako bi ideal savršenstva dosegao, a kako to nikada neće dostići, neće zaključiti da je to nemoguće, već da on sam, kao čovek nije dovoljno dobar, nije adekvatan da imperativ savršenstva ispuni. Zato će se osećati loše, biće tužan zbog svoje nesavršenosti, ili ljut na sebe jer nije uspeo. Sve to umanjuje mogućnost za kvalitetan i srećan život. Odmor neće biti lep jer je na moru bio jedan kišan dan, ili je guma usput pukla. Nikada se neće osećati kao dovoljno dobar i kvalitetan radnik jer šta god uradi imaće bar jednu grešku, a verovatno sebe neće smatrati ni dobrim roditeljem kada njegovo dete ne bude imalo sve petice, ili prosto ne bude ono što on očekuje.

Perfekcionista vrlo često sopstvenu vrednost uslovljava time što radi. Pa kako produkt njegovog rada neće biti savršen ni on sam neće biti  vredan kao biće. Paradoksalna je želja za savršenošću, jer umesto da proizvede opštu sreću i zadovoljstvo čini potpuno suprotno. Perfekcionista nikada neće biti srećan i zadovoljan, jer i kratki trenuci zadovoljstva nisu dovoljno dobri, budući da to i dalje nije potpuna i savršena sreća.

Glavno pitanje na koje sebi perfekcionista treba da odgovori, kako bi mogao da suzbije svoju potrebu za savršenošću jeste ,,Šta je dovoljno dobro kako bih bio zadovoljan?“. Ukoliko sebi da odgovor moguće je da će konačno naći svoju sreću ne u nesavršenosti, već uprkos nesavršenosti.

Advertisements

3 thoughts on “Perfekcionizam – vrlina ili mana?

    1. Bas tako. Biti savrsen je imperativ, moranje. Sto znaci da je uslov. A uslov bi mogao da glasi ako nisi savrsen ne vredis. Zato ne smes da pogresis. Ali postoji vise mogucnosti, kao i vise uzroka. Nije ih sve moguce pokriti jednim tekstom, posto jedan tekst ne moze biti savrsen 🙂

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.