Psihosomatika – Zašto se uopšte razboljevamo?

Savremene grane medicine, među kojima prednjači psihijatrija, teže da bolestima pronađu fiziološke uzroke. To i nije tako teško naći budući da živimo u vremenu kada su osnovne životne potrepštine poput hrane i vode prilično lošeg kvaliteta, u vazduhu je visoka koncentracija toksičnih sastojaka, ne odmaramo dovoljno a radimo previše. Ipak, da li je fiziološka priroda bolesti dovoljna kako bi se sam nastanak bolesti objasnio, može li fiziološka anomalija biti posledica, a ne uzrok?

Nekada je neko mudro izjavio da je bolest stanje duha, što znači da ne mora biti uzrokovana različitim anomalijama i prirodnom ranjivošću tela. Telo više trpi posledice delovanja duha koji je u njemu, od onoga što ga okružuje ili što u sebe unosi kao hranu. Zato ću ovde pisati o bolestima kao autodestruktivnim ,,silama“ koje postoje u nama a produkt su ega.

U nekom ranijem tekstu sam pominjao razvojne faze kroz koje čovek prolazi tokom odrastanja. Prva faza je oralna i ona podrazumeva nežnost, zagrljaj, telesni kontakt, uzimanje hrane sisanjem. Bolesti kože, grudnog koša, pluća, srca, grla, usne duplje mogu biti znak zastoja tokom prolaska kroz ovu fazu. Osobe kojima telesne potrebe u ovoj fazi nisu bile zadovoljene na adekvatan način, u toku života mogu osećati nedostatak svega toga, najpre bliskosti, osećaja pripadnosti, nežnosti, razumevanja i voljenosti. Dominantno osećanje vezano za nabrojane nedostatke je tuga. A tuga se najčešće oseća u grlu i grudima, pogotovo ako se ne ispoljava.

Druga faza se zove analna i u njoj se dete uči kontroli, telesnoj i psihološkoj. Telesna podrazumeva najpre kontrolu svinktera, mišića koji omogućuje ili sprečava vršenje fizioloških potreba. Ko ima decu prepoznaće ovu fazu po tome što ona često imaju problema sa kakenjem, tj. ne žele da kake, ili ne žele da piške, pa se roditelji na različite načine dovijaju ne bi li deca krenula da svoje potrebe obavljaju redovno. Na psihološkom planu kontrola se odražava na čuvenom dečijem Ne, čak i onda kada bi Da bilo na korist. Tako uče i da kontrolišu svoje emocije, da ih ispoljavaju ili ne. Ukoliko postoji neki zastoj u ovoj fazi to Ne koje znači i zauzimanje za sebe često neće biti ispoljavano pa će takvo kontrolisanje moći u kasnijem životu da uzrokuje bolesti digestivnog trakta, urinarnog trakta i drugih organa u stomačnoj duplji. ,,Ne“ može biti osećanju tuge pa osoba osim suza neće nikakvu tečnost ispustiti iz sebe, što može biti fiziološki ispoljeno kao npr. zastoj u radu bubrega. Isto ,,Ne“ može biti upućeno ljutnji, pa pošto nismo u stanju da se ,,zaštitimo od tuđih govana“ (terminus technicus) vrlo je moguće da ćemo imati problem sa svojim sopstvenim, što ima veze sa bolestima digestivnog trakta, kao što su tumori, ,,nervozna creva“, Kronova bolest itd.

Treća je faza falička, to je isto što i ,,kurčenje“ (još jedan t.t.). Zastoj može nastati npr. kada se devojčice stide svoje polnosti jer postaju svesne da se po nečemu razlikuju od dečaka, ili npr. kada dečaku koji se naravno javno igra svojom pišom grubo kažemo ,,Sklanjaj to!“, ,,Sram te bilo“, ,,Sledeći put ću ti ga odseći“. Problematika ove faze je u oseaćanju važnosti, tj. u manjku tog osećanja. Osobe koje se ne osećaju važno, ili misle da nisu važne ili cenjene kao osobe, mogu imati problema sa reproduktivnim organima, hroničnim i bolnim upalama jajnika, tumorom testisa, impotencijom ili sterilitetom iako fiziološki gledano ne mora biti jasnog uzroka.

Kada se preforsiramo, radimo bez predaha, bez dovoljno odmaranja i opuštanja, često se može javiti prehlada. Prehlada jeste znak pada imuniteta, a taj pad može biti samo fiziološka manifestacija premora psihe, koja traži odmor, pa kako vreme za odmor nije mogla dobiti, ,,razboleće“ telo.

Nije cilj ne obraćati pažnu na fiziološke predispozicije i uzroke bolesti, već obratiti pažnju na ego, na duboke zahteve naše psihe koja, ako je ignorisana, neće imati drugog načina da skrene pažnju na sebe nego preko tela.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.