Na tragu smisla življenja

Ako postaviš dobrom čoveku pitanje: ,,Zašto voliš Boga?“ biće ti odgovoreno: ,,Ne znam, zato što je Bog!“

,,Zašto voliš istinu?“

,,Radi istine same.“

,,Zašto voliš pravdu?“

,,Radi pravde same.“

,,Zašto voliš dobrotu?“

,,Radi dobrote same.“

,,A zašto živiš?“

,,Časti mi ne znam- mio mi je život.“

Majster Ekhart

 

Svakom zdravom čoveku život je zaista mio, u slučaju da nije možemo govoriti o patologiji. Milinu življenja ne treba posebno objašnjavati, to je aksiom. No, ako se zapitamo kako treba živeti dolazimo do momenta mnogo šireg, a ponekad i problematičnog. To je pitanje o smislu života.

Odgovor na pitanje o smislu višedimenzionalan je, pri tom nije opšteprimenjiv jer je individualan. Što znači da bi svako trebao naći svoj autentični smisao. Ipak, sreća se čini opšte važnim mestom koje svako priželjkuje, pa iako ona nije sav smisao življenja, onda je makar jedan njegov deo.

Ako čoveka vidimo kao duhovno i telesno biće, onda govorimo o egu i o telu. U kontekstu smisla i sreće kao njegovog sastavnog dela, možemo reći da ego i telo ne vide sreću u istim stvarima. Telu je važno da ga ne boli, da mu nije pretoplo ili suviše hladno, da ne trpi glad, da su mu sva osetila zadovoljena. Ego smisao precepira kroz vrednosni sistem, a on se razlikuje kod ljudi. Tako je nekome smisao ljubav, nekome opšte zadovoljstvo ili sreća, a nekome karijera. Sreća ega zavisi od mnogo činilaca i zapravo znači ispunjenje njegovog smisla. Čini se da je ego mnogo komplikovaniji u odnosu na telo, ponekad i prkosi zahtevima tela.

Mislim da je važno da celo čovekovo biće pronađe svoj smisao, da glavnu reč ne vodi samo ego ili samo telo. Ni jedan deo ne bi smeo biti zanemaren, jer će onda jedan deo tražiti zadovoljenje svog, dok će drugi deo tražiti zadovoljenje svog smisla. Ako će svaki deo vući na svoju stranu onda ni jedan neće uspeti, jer će biti sabotiran od onog drugog.

Možda je smisao, ili jedan od smislova, ili makar jedan deo smisla u tome da se treba posvetiti traganju za smislom poštujući istine tela jednako kao i istine ega. Jer je telo bez duše leš, a duša bez tela samo utvara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.