Život iz bajke (?!)

Pepeljuga, Uspavana lepotica, Snežana i sedam patuljaka, Lepotica i zver… sjajan su metod smirivanja i uspavljivanja dece kada nam njihova celodnevna aktivnost postane prenaporna i želimo da se malo zabavimo sa prijateljima ili sa partnerom. Ali kakve poruke bajke šalju deci i kako će se to kasnije odraziti na njih kada se budu upuštali u svoje ljubavne avanture?

Da vidimo šta je zajedničko gore navedenim bajkama i onim koje nisu navedene a imaju sličnu tematiku. Radnja se odvija oko neke prelepe, predobre, potpuno savršene devojke koja i pored svega toga ne može biti srećna jer su tu i neki zli likovi koji joj sreću onemogućuju. Zla maćeha ili zla vila su samo neki od likova koji ometaju bajkoviti život divnim lepoticama. Vile ne postoje! Zle maćehe zaista mogu da postoje u nekom smislu, mada im moć opada kada deca odrastu. Mnogo veći problem su mitovi o lepoti i dobroti koji su presudni da se zlo pobedi.

Prva zabluda jeste da zlo postoji. Zlo ne postoji samo po sebi, postoji samo kao produkt nečega što neka osoba čini, pa to može biti u našu korist ili ne. U svakom slučaju ne postoji kao imenica ili samopostojeći entitet protiv kog se treba boriti, već kao glagol, što znači radnju, stanje i zbivanje. U prevodu neko nešto radi što je za drugoga loše. To se da promeniti, jer toj osobi i njenom ponašanju na više načina se može stati na put.

Druga zablzuda je da dobro postoji kao univerzalni kosmički princip i sa sobom uvek nosi nedaću. Princip je isti kao i kod gore pomenutog zla. I dobrota je nešto što neko nama čini i mi to prepoznajemo kao prijatno ili za nas korisno. Mit koji kaže da dobre osobe uvek loše prođu je zaista iracionalan. Jer šta to znači? Ako sam pošten, ljubazan, na usluzi drugima (što se ispostavlja kao imperativ ponašanja da bi se neko mogao nazvati dobrim) ostaću bez para ili ću biti iskorišćen. To jeste moguće ako se dobrota izjednačava sa naivnošću, što bajke zaista i potenciraju.

Poenta je sledeća, svi mi možemo biti i dobri i zli, tj. možemo da radimo i nešto što je dobro za nekoga, kao i nešto što za neku drugu ili istu tu osobu nije dobro ili na korist.

Danas se kao sveprisutan od svih mitova čini mit o lepoti koja će promeniti svet, ili u najmanju ruku život učiniti predivnim. Lepota je precenjena! Sem par primera poznatih starleta koje su se dobro udale za ruske milijardere ne postoji neki jači dokaz da će lepota ulepšati život. Mada postoji univerzalni pojam lepote, ipak je individulni kriterijum.

Kada su prinčevi i njhovi konji u pitanju zapravo govorimo o ,,muškarcu spasiocu“ koji je kompatibilan sa ženom koja ne ume da se zauzme za sebe.

Advertisements

3 thoughts on “Život iz bajke (?!)

  1. Odlična tema! Valjalo bi prokomentarisati i happy end koji se promoviše u bajkama…ovako uzevši u razmatranje, Hari Poter, em naravno nerealnog dela koji se tiče magije, je mnogo realniji u smislu poruke koju šalje, a to je junak koji se bori sa spoljašnjim i unutrašnjim preprekama, i prevazilazi ih. Imamo i ženskog pandana, Hermionu, te u nekom ključu pričanja priče, njenih elemenata, radnje i analize iste, dolazimo do vrlo pozitivne ocene te moderne “bajke”. Šta ti o tome misliš? 🙂

    Like

    1. Happy end volim 🙂 Samo što mislim da on nije samo na kraju, već nakon mnogih životnih delova. A što se Kari Bodera tice mogao bih ga opet gledati 🙂

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.